Kirándulás Zsámbék környékén

Péliföldszentkereszt

Kirándulás Zsámbék környékén

Egyéni és csoportos

Ideje: minden szombaton

Csoportoknak más időpont is lehetséges!

Útvonal: Zsámbék – Perbál – Tinnye ( Üvegtigris) – Péiföldszentkereszt – Bajna – Gyarmatpuszta – Zsámbék

Category:
Tags:, , , , , ,

Kirándulás Zsámbék környékén

A Zsámbéki – medence fővárosából kezdjük rövid körutazásunkat. Az ember nem is gondolná, hogy a kis települések, falvak mennyi titkot rejtegetnek. Gondoltátok volna, hogy Zsámbék szomszédságában, Perbálon lakott egy ideig József Attila? Vagy azt, hogy Kossuth Lajosnak a Pesti Hírlap főszerkesztőjeként lakóháza volt TinnyénApropó, Tinnye! A közelben található az „Üvegtigris” filmforgatási helyszíne az eredeti büfékocsival!

A varázslatos tájon, a Gerecse keleti nyúlványainál, rövid utazás után Péliföldszentkereszten találjuk magunkat. A híres búcsújáró hely igazi kuriózum. Külön érdekessége, hogy a II. világháború után elüldözött szalézi rend alig 30 éve, 1992-ben kapta vissza az elkobzott rendházat és a hozzátartozó létesítményeket. Van a rend megalapítójának, Don Bosconak egy szép gondolata, amely a mai világban is útmutató lehet: ” Légy vidám és tedd a jót, a verebeket meg hagyd csiripelni!”

A vadonatúj Gerecse Nemzeti Park Látogatóközpontban tájékoztatást kapunk a vidék földrajzi, néprajzi és történelmi tudnivalóiról, majd folytatjuk utunkat BajnáraA bűbájos településen, az Árpád-kori templom mögött a Sándor–Metternich-kastély várja látogatóit.

Utunkat déli irányba folytatva elérjük Gyermelyt, majd a hozzá tartozó Gyarmatpusztát. Igazi rejtett szépség ez a Gerecsében: tó, fenyves, a Hild József által épített vadászház és a Sándor–Metternich-kápolna, amely Sándor Móric, az Ördöglovas nyugvóhelye. A kápolnán kívüli kriptában temették el kedvenc lovát is.

Gyarmatpusztáról Gyermely–Szomor útvonalon keresztül visszaérkezünk Zsámbékra.

A gyarmatpusztai Sándor-Metternich-kápolna nem nyilvános, utasaink számára azonban megtekinthető.

A túra ára (4 órás): 6000 Ft/fő (gyerekkedvezmény 14 éves korig: 50% ). Az ár tartalmazza az idegenvezetést, a személyszállítás és a belépők költségét.

Találkozás időpontja és helye: minden szombaton 13.45-kor a Szépia Bio&Art Hotel recepciója (Zsámbék, Nyárfás utca 2.). 

A túrára előre bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:

rozettatours@rozettatours.hu

Tel.: +36 23 919 152; +36 30 290 6670

Csoportos ajánlatkérés: farkas.robert@rozettatours.hu

Várjuk érdeklődését, jelentkezését!