ZsambekRomtemplom

Gyertek Zsámbékra!

 

Használjuk ki a lehetőséget hazánk megismerésére! Itt van a mi szeretett városunk, egy igazi gyöngyszem, amely az ország minden pontjáról könnyen megközelíthető.

Mi, zsámbékiak, büszkék vagyunk 800 éves Romtemplomunkra, a városunk páratlan szépségű fekvésére, a Török-kútra, a Zichy -kastélyra, a Lámpamúzeumra, a Zárdakertre, a premontrei és sváb hagyományainkra, továbbá városunk oktatásban betöltött szerepére. 

Gyere velünk, sétálj velünk, gyönyörködj velünk Zsámbék műemlékeiben és a Zsámbéki-medence megkapó panorámájában!

Idegenvezetőink beavatnak városunk apró és nem apró titkaiba, érdekességekkel teszik élővé (tartalmassá) az egyes műemlékek megtekintését.

Mi szívesen gyönyörködünk nap mint nap városunkban, Neked pedig hozzáadjuk a felfedezés örömét. 

Gyere Zsámbékra!

I. Zsámbék


Zsámbék neve már az általános iskolában elhangzik. A magyarországi románkori építészet – nem sok románkori emlékünk van - egyik legjelentősebb temploma található itt. Közel 800 éves alkotás, amely romjaiban is lenyűgöző.
Megismerhetitek a település és a premontrei alapítású templom és monostor történetét, amelynek külön aktualitása, hogy ebben az évben ünnepeljük a premontrei rend megalapításának 900 éves évfordulóját.
Zsámbék történelme igen gazdag. Már a rómaiak idejében fontos szerepe volt a kereskedelemben, hiszen erre vezetett a híres Borostyán út. A török uralom sem múlt el nyomtalanul; erről árulkodik hazánk legnagyobb török kútja, amely városunkban található.
Buda közelsége vonzóvá tette Zsámbékot a nagybirtokosok számára is. Ennek köszönhető, hogy a Zichy család ide építette legnagyobb palotáját, amely ma is látható.
A Mária Terézia idejében betelepült svábok szorgalmának és tehetségének köszönhetően Zsámbék a XVIII. sz.-ban virágzásnak indult. Ebből az időből is tudunk mutatni emlékeket, mint pl. a Szent Vendel domborművel díszített sváb gazdaházat vagy a barokk templomot. És hogy teljessé tegyük zsámbéki sétánkat, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Lámpamúzeumban megcsodálhatjuk Borus Ferenc páratlan gyűjteményét.

Typography is the art and technique

Typography is the art and technique of arranging type to make written language legible, readable and appealing when displayed. The arrangement of type involves selecting typefaces, point size, line length, line-spacing (leading), letter-spacing (tracking), and adjusting the space within letters pairs (kerning).

Zsambek

Programajánlataink: