Úti cél: Zsámbék és a bajnai Sándor-Metternich-kastély

Fotó: Schwartz Gyula

Úti cél: Zsámbék és a bajnai Sándor-Metternich-kastély

a Rákóczi Szövetség támogatásával

Utazási költség=0. Támogatás mértéke=100%

Középiskolás csoportok részére

Támogatott időszak: 2024.március 7-21.

Programok: Zsámbék és Zsámbék környéke idegenvezetéssel

Úti cél: Zsámbék – Tinnye – Péliföldszentkereszt – Bajna 

Categories:,
Tags:, ,

Zsámbék és a bajnai kastély a Rákóczi Szövetség támogatásával

Kiváló lehetőség, hogy utazási költség nélkül megismerje az osztály hazánk egyik legsokoldalúbb régióját. Zsámbékon elsősorban a XIII.sz.-i Romtemplom, a Zichy-kastély, a Török-kút a fő látnivaló. Zsámbék 30 km-es körzetében pedig olyan rejtett kincsekre bukkanhat a látogató, amelyekről talán sohasem hallott. Ehhez szükséges a Rákóczi Szövetség 100% utazási költségtérítése és a Rozetta Tours helyismerete, idegenvezetése.  

Látnivalók:

Zsámbék neve már az általános iskolában elhangzik. A magyarországi románkori építészet – nem sok románkori emlékünk van – egyik legjelentősebb temploma – Romtemplom – található itt. Közel 800 éves alkotás, amely romjaiban is lenyűgöző.

Zsámbék történelme igen gazdag, már a rómaiak idejében fontos állomás volt a Fehérvártól Budára illetve Esztergomba vezető hadi úton. A török uralom sem múlt el nyomtalanul; erről árulkodik hazánk legnagyobb török kútja, amely városunkban található.

Buda közelsége vonzóvá tette Zsámbékot a nagybirtokosok számára is. Ennek köszönhető, hogy a Zichy család ide építette legnagyobb palotáját, a Zichy-kastélyt, amely ma a Keresztelő Szent János Iskolaközpontnak ad helyet.

Hogy teljessé tegyük zsámbéki sétánkat, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Lámpamúzeumban megcsodálhatjuk Borus Ferenc páratlan gyűjteményét.

A Zsámbéki – medence fővárosából kezdjük rövid körutazásunkat. Először Tinnyén állunk meg, koszorúzunk a Kossuth-háznál, majd a varázslatos tájon – a Gerecse keleti nyúlványainál – Péliföldszentkereszten találjuk magunkat. A vadonatúj Gerecse Nemzeti Park Látogatóközpontban tájékoztatást kapunk a vidék földrajzi, néprajzi és történelmi tudnivalóiról, majd folytatjuk utunkat Bajnára. A bűbájos településen ellátogatunk a többéves renoválás után 2 hónapja újranyitott Sándor–Metternich-kastélyba. Érdekesség, hogy a kastély erkélyéről hajtotta végre az Ördöglovas a nevezetes „halálugrását”.

Részletes program: 

9,00-10,00 óra között érkezés Zsámbékra a Szépia Bio&Art**** Hotel parkolójába. Rövid felfrissülés, mosdóhasználat, majd városnézés Zsámbékon belépővel a Romtemplomhoz, a Lámpamúzeumba.

12,00-13,00 óra között ebéd a Hotel Szépia éttermében.

13,00 órától autóbuszos kirándulás, a környék látnivalóinak felkeresése a Tinnye – Péliföldszentkereszt – Bajna útvonalon.

17,30 óra körül visszaérkezés Zsámbékra a Hotel Szépiához. Rövid pihenés, mosdóhasználat, majd hazautazás. 

Ár: 5000 Ft / fő, mely tartalmazza az ebédet, az idegenvezetést, a zsámbéki és a péliföldszentkereszti belépőket. 

*Az ár nem tartalmazza a belépőt és a tárlatvezetést a bajnai Sándor-Metternich-kastélyba ( belépő ára: 1500Ft / diák, pedagógusoknak ingyenes. A tárlatvezetés: 10.000 Ft/20fős csoport).

Osztályonként 2 felnőtt kísérő gratis.

Várjuk jelentkezését az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

rozettatours@rozettatours.hu

Tel.: +36 23 919 152; +36 30 290 6670