Zsámbéki-medence: Biatorbágy

Fotó: Németh Márk Botond

Zsámbéki-medence: Biatorbágy

Egyéni és csoportos

Ideje: minden szombaton

Csoportoknak más időpont is lehetséges!

Category:
Tags:, , , , ,

Zsámbéki-medence:Biatorbágy

*Főkép és balról az első kép: Németh Márk Botond

Ha meghallod azt szót, Biatorbágy, önkéntelenül a Matuska Szilveszter által 1931-ben elkövetett tragikus merénylet jut eszedbe. Mi most azonban lépjünk tovább! A páros viadukt sok tekintetben egyedülálló műszaki műemlék, a Füzes patak völgye lenyűgöző, illetve Biának és Torbágynak is van Szentháromság szobra (a torbágyi különösen szép). A XVIII-XIX. század legtehetősebb földesura, a Sándor család keze nyomát is megtalálhatjuk mind a torbágyi barokk templomban, mind pedig a biai iskola épületében, amely valaha Sándor – Metternich-kastély volt.
Biának külön érdekessége, hogy lokálpatrióták lelkes csoportja reinkarnálta Karikó János, biai költő Kiegyezés után íródott költeményét, a Biai háztulajdonosok címűt. A költő végigjárta szülőfaluját és minden háznál, portánál, saroknál versbe foglalta a tulajdonos nevét, az épület jellegzetességét, stb. A helyi Értéktár Bizottság Bia főutcáján lézervágott sablon segítségével hengerelte fel a költő vonatkozó sorait a járdára, ily módon létrehozva egy különleges tipográfiai -helytörténeti ötvözetet.

Biatorbágy közvetlen környezetében gyurgyalag fészkelő helyek és a Pannon tenger 12 millió évvel ezelőtti jelenlétének emlékei is megcsodálhatók.

Visszaútban Zsámbékra, megállás egy frissítőre (kávé, sütemény, prosecco) Pátyon, a C’est la vie Kávéházban.

*Balról az első kép: Németh Márk Botond

A túra ára ( 4 órás): 4.990,- Ft/fő (gyerekkedvezmény 14 éves korig: 50% ). Az ár tartalmazza az idegenvezetést, a személyszállítás költségét és egy frissítőt (kávé, sütemény, prosecco) a pátyi C’est la vie Café-ban.

Találkozás időpontja és helye: minden szombaton 13.45-kor a Szépia Bio&Art Hotel recepciója (cím: Zsámbék, Nyárfás utca 2.).

A túrára előre bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:

rozettatours@rozettatours.hu

Tel.: +36 23 919 152; +36 30 290 6670; +36 30 749 8466

Csoportos ajánlatkérés: farkas.robert@rozettatours.hu

Várjuk érdeklődését, jelentkezését!