A program neve: A zsámbéki Zichy-kastély látogatása idegenvezetéssel (Kulturális Örökség Napjai program keretén belül) 

Időpontja: 2020.szeptember 19-20.  10.00 – 18.00 óra között minden egész órában (utolsó vezetés 17.00-kor). Regisztráció nem szükséges!

Helyszín:  Keresztelő Szent János Iskolaközpont Zsámbék, Zichy tér 3. – az idegenvezetés a főbejárattól indul 

A program ezen a 2 napon díjmentes!

Kiállítás: 2020. szeptember 19-én 14 órakor nyílik az ötévente megrendezendő országos népművészeti kiállítás közép-magyarországi régiós kiállítása ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET címmel. A kiállítás a megnyitó után szintén díjmentesen látogatható!

A zsámbéki Zichy-kastélyban jelenleg a Gödöllői Premontrei Apátság tizenkét osztályos iskolája lakik. Az épület a középkortól kezdve erődítmény volt, az Aynard család vára, majd a törökök kiűzése után a Zichy uradalom központja lett egy rövid időre. A barokk újjáéledést, a birtokközpont Óbudára költözését követően, majd a Zichy család ezen ágának kihalásával, sok hányattatás követte, míg a 20. század elején a Keresztes nővérek rendházzá és oktatási intézménnyé alakították. Az épületben előbb tanítóképző, majd agrár felsőoktatás kapott helyet, végül állami, majd egyházi tanítóképző lett. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Vácra költözését követően a premontrei rend általános iskolájaként illetve gimnáziumaként működik. Az épület csak korlátozottan látogatható az év folyamán.