Városnézés Zsámbékon

Fotó: Schwartz Gyula

Városnézés Zsámbékon

Egyéni és csoportos

Ideje:minden szombaton és vasárnap

Csoportoknak más időpont is lehetséges!

Látnivalók: Romtemplom, Zichy-kastély, Lámpamúzeum, Török kút, sváb tájház, barokk templom

 

Category:
Tags:, , , , , ,

Városnézés Zsámbékon

Zsámbék neve már az általános iskolában elhangzik. A magyarországi románkori építészet – nem sok románkori emlékünk van – egyik legjelentősebb temploma található itt. Közel 800 éves alkotás, amely romjaiban is lenyűgöző.

Megismerhetitek a település és a premontrei alapítású templom és monostor – a Romtemplom – történetét, amelynek külön aktualitása, hogy idén ünnepeljük a premontrei rend megalapításának 900 éves évfordulóját.

Zsámbék történelme igen gazdag, már a rómaiak idejében fontos állomás volt a Fehérvártól Budára illetve Esztergomba vezető hadi úton.A török uralom sem múlt el nyomtalanul; erről árulkodik hazánk legnagyobb török kútja, amely városunkban található.

Buda közelsége vonzóvá tette Zsámbékot a nagybirtokosok számára is. Ennek köszönhető, hogy a Zichy család ide építette legnagyobb palotáját, a Zichy-kastélyt, amely ma a Keresztelő Szent János Iskolaközpontnak ad helyet.

A török dúlás után betelepített svábok szorgalmának és tehetségének köszönhetően Zsámbék a XVIII. században virágzásnak indult. Ebből az időből is tudunk mutatni emlékeket, mint pl. a Szent Vendel-domborművel díszített sváb gazdaházat vagy a barokk templomot. És hogy teljessé tegyük zsámbéki sétánkat, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Lámpamúzeumban megcsodálhatjuk Borus Ferenc páratlan gyűjteményét.

A túra ára (kb. 3 órás): 3900 Ft/fő ( gyerekkedvezmény 14 éves korig: 50%). Az ár tartalmazza az idegenvezetést és a belépőket.

Találkozás időpontja és helye:

Minden szombaton és vasárnap 9.45-kor a Szépia Bio&Art Hotel**** (Zsámbék, Nyárfás utca 2.) recepciója, illetve 10.00-kor a zsámbéki Tourinform Iroda épülete előtt a Szent István téren. 

A túrára előre bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:

rozettatours@rozettatours.hu 

Tel.: +36 23 919 152; +36 30 290 6670

Csoportos ajánlatkérés: farkas.robert@rozettatours.hu

Várjuk érdeklődését, jelentkezését!