Kis-Lengyelország: A Faépítészeti Út

Kis-Lengyelország: A Faépítészeti Út

Bájos templomok, karcsú ortodox szentélyek, csodálatos udvarházak, elegáns villák és egyszerű, festői parasztházak… Mindezek fából. Épp ilyen páratlan épületek meglátogatását teszi lehetővé a Faépítészeti Út, amely a kis-lengyelországi vajdaságban több mint 1500 km hosszan nyúlik el és 255 különféle építménynek és épületegyüttesnek ad helyet. Köztük a legismertebbek, amelyek természetesen az UNESCO Kulturális és Természeti Világörökség Listáján is szerepelnek a Binarowa-i, Dębno-i, Lipnica Murowana-i és Sękowa-i katolikus, valamint a Brunary Wyżne-i, Kwiatoń-i, Owczary-i és Powroźnik-i görögkatolikus és ortodox templomok. De az UNESCO listás helyszínek csak egy apró szeletét képezik a kis-lengyelországi útvonal mentén található rendkívül értékes építményeknek. Ne felejtsük el, hogy a lengyel faépítészet legteljesebben itt, Kis-Lengyelországban maradt meg; gyönyörűen illeszkedik a tájhoz – a zöld völgyekhez, festői dombokhoz és a méltóságteljes hegycsúcsokhoz.
A Faépítészeti Út minden objektumát felirat jelzi, megközelítését útjelző táblák könnyítik meg. Májustól szeptember végéig a „Nyitott Faépítészeti Út” projekt keretében az egyes katolikus és keleti templomok nyitva állnak a látogatók előtt. Nyáron az útvonal különleges díszletei között kerül megrendezésre a „Muzyka Zakleta w Drewnie” fesztivál.

Az útvonal mentén található UNESCO világörökségi helyszíneken kívül az alábbiakat ajánljuk megtekintésre:
A Szent Márton Plébániatemplom Zawadában – a Tarnów fölé emelkedő Szent Márton-hegy (384 m) tetején áll a gyönyörű, csendes Zawada településen. A templom a XV. században épült.
A Szent Kereszt Szentély Krakkó-Mogiłában – az itteni ciszterci kolostorban található egy kápolna a XIV. században faragott csodálatos feszülettel.
A laskowai udvarház – 1677-ből kiváló állapotban fennmaradt nemesi udvarház vakolt fa falakkal és magas, zsindelyes tetővel, valamint érdekes belső terekkel.
A Tetmajer család udvarház-komplexuma Łopusznában – egy földszintes udvarházból és gazdasági épületekből áll. A vörösfenyő gerendákból épült udvarházban jelenleg a Nemesi Kultúra Múzeuma működik.
Chochołów gerendaházai – ez a XIX – XX. századi hagyományos regionális építészet élő skanzenje.
A Keresztelő Szent János- templom Oravkában – Árva északi részének első katolikus temploma. 1659-ben épült, amikor ez a terület még a Magyar Királysághoz tartozott.
A Szendec-vidéki Néprajzi Park Újszandecben – az egyik legnagyobb skanzen Lengyelországban, a Szandec-vidéki falvak XIX. századi népi kultúráját mutatja be.
A prof. Roman Reinfussról elnevezett pogórzei falumúzeum Szymbarkban – a Gorlicei Hátság tipikus faépítészetét és népi kultúráját mutatja be.
Visztula-menti Néprajzi Park Wygiełzów-ban – a nyugat-krakkóiak kultúráját bemutató 23 objektumot gyűjtötte össze. Itt kerül sor évente a Nemzetközi Kamara- és Orgonazenei Fesztiválra.