Jáki? Nem! Zsámbéki!

Jáki? Nem. Zsámbéki!

Sokan úgy tudják, hogy a budapesti Lehel téri templom a jáki templom mása. Pedig nem így van, valójában a zsámbéki templom mintájára készült. Pillants a képekre! Hasonlítanak? Bizony, nagyon is hasonlítanak. Az egyik a mi szeretett zsámbéki Romtemplomunk, a másik pedig a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit plébániatemplom a XIII. kerületben, amelyet 1923-ban, 700 évvel a zsámbéki után kezdtek építeni. (A kétszázezer pengős alaptőkéhez Lord Rothermere adott ötvenezret. Az angol főúr következetesen ellenezte a Magyarországot sújtó igazságtalan trianoni békediktátumot és élete végéig támogatta a magyarokat).
A templom építész tervezője, Möller István, azt a feladatot kapta az egyházközségtől, hogy az általa tervezett épület Szent Margit (1242-1270) korát idézze fel. A feltételnek kiválóan megfelelt a zsámbéki premontrei templomrom, melyet a XIII. században építettek, és amelynek helyreállítása során szerzett tapasztalataiból merített ihletet a tervek elkészítéséhez. Ő vezette ugyanis a zsámbéki Romtemplom első komoly rekonstrukcióját a századfordulón, és ő volt az, aki – a világon először – kő helyett téglával pótolta a sérült épületrészeket, ezzel világosan megmutatva, mi a régi és mi az új. A Lehel téri templom, mivel viszonylag új épület, vasbeton szerkezetű, falai téglából épültek, kívülről – Möller terveinek megfelelően – zsámbéki mészkővel burkolták.

Mit is írt Pati Nagy Elemér Zsámbékról írt páratlanul érdekes tanulmányában 1994-ben?

„Nem lehet tudni, hogy Möller professzor szerelmes lett-e a
templomromba, de azt biztosan látta: rengeteget kell dolgoznia míg
Budapesten a Lehel téren Árpádházi Szent Margit tiszteletére fölépíti
a kéttornyú templomot, a Zsámbéki premontrei prépostsági templom
szakasztott mását”

Csak annyit fűznék hozzá: De lehet tudni…..

*Fotók: bal oldali Németh Márk Botond, 2016; jobb oldali Thaler Tamás/ Esztergom- Budapesti Főegyházmegye – www.magyarkurir.hu