90 éve szállították Tarnówba Bem tábornok hamvait

1929. június 30-án szállították haza a szíriai Aleppóból Bem József tábornok hamvait. Szülővárosában, Tarnówban helyezték végső nyughelyére.

A lengyel és magyar szabadságharc dicső tábornoka a segesvári csata után emigrált Törökországba, majd nem sokkal később 1850-ben itt halt meg Aleppóban, vélhetőleg maláriában. Emigrációja alatt áttért az iszlám hitre, ezért amikor szülővárosa kezdeményezte hamvainak hazaszállítását, a katolikus egyház nem engedélyezte, hogy megszentelt földbe temessék. A lengyel építész (Adolf Szyszko Bohusz) egy leleményes megoldással az égbe emelte a tábornok maradványait. A mesterséges tó közepén hat oszlopra helyezett szarkofágot tervezett, körülötte tíz – a tüzérséget szimbolizáló – kőgolyóval. A szarkofág oldalára lengyel, magyar és török nyelven vésték a feliratot: „Bem József Tábornok”, „Bem Apó a Magyar Szabadságharc legnagyobb hadvezére 1848-1849” és „Ferik Murad Pasa”.

Mikor hazafelé utaztak a hamvak Törökországból,  Magyarországon díszőrség kísérte, Budapesten a Nemzeti Múzeum előtt is felravatalozták a koporsóját.

Ha Tarnówban jár és megteheti, látogasson el a Városi Parkba Bem apó sírjához.