Templomlépcsőből feszület

A zsámbéki Zichy-kastély (jelenleg Keresztelő Szent János Iskolaközpont) aulájában található egy különleges feszület, melynek a története a következő: Mészáros János, gödöllői építész egy templomi falépcsőből faragta ki a meggyötört, összevert, összetört, szenvedő ember alakját. Bizonyos, hogy a lépcső keményfából készült, és valószínűsíthető, hogy a templombelsőben használták. (Csak a test, a keresztfa fenyőből van.)
A gödöllői premontrei testvérek nemigen tudtak vele mit kezdeni és plébánosunk kérésére iskolánknak ajándékozták.
Előírás, hogy minden iskolának kell legyen aulája. Elképzelhetetlen, hogy keresztény egyházi iskolának az aulájában ne legyen feszület. Megvalósult a projekt, amelynek célja egy modern oktatási intézmény létrehozása úgy, hogy a XXI. századi építészetet harmóniába hozza a XVIII. századival. Ennek része a modern, ugyanakkor a barokk kastélyhoz illeszkedő aula, amelynek az egyetlen állandó dísze a képen látható meghökkentő, elgondolkodtató és rendkívül kifejező alkotás: a megfeszített Jézus Krisztus szobra.

Ha kíváncsi vagy a zsámbéki Zichy-kastélyra, ahol a fent említett feszület is látható, gyere el a Rozetta Tours által szervezett városnézések egyikére. Részletes programjainkat itt találod: https://rozettatours.hu/gyertek-zsambekra/