Szlovénia magyar szemmel

Ljubljana. A szlovén főváros fölött magasodó vár azon túl, hogy a település szimbóluma és legnépszerűbb nevezetessége, magyar vonatkozású helyszín is. 1849-ben csaknem három hónapig falai között raboskodott az első felelős magyar kormány miniszterelnöke. Gróf Batthyány Lajost, aki 1848. október 2-án lemondott miniszterelnökségéről az osztrák csapatok Pesten letartóztatták. Előbb egy budai kaszárnyába, majd Pozsonyba, aztán Laibachba (Ljubljana) és Olmützbe (Olomouc) hurcolták. Az olmützi törvényszék ítélte – felsőbb utasításra – kötél általi halálra, majd végül „porra és golyóra” változtatták az ítéletet. Pesten végezték ki 1849. október 6-án, egy napon az aradi vértanúkkal.

A ljubljanai várban emléktáblája eredetileg a Szt. György kápolna mellett, a toronyba vezető lépcsőház bejáratánál volt, majd amikor a vár pincéjében egy kis börtönmúzeumot alakítottak ki, az emléktáblát oda helyezték át.

A bronz tábla két nyelvű szövege: „Gróf Batthyány Lajos Magyarország / első felelős független kormányzója / miniszterelnökének emlékére akit 1849 / május 5-től július 23-ig itt ljubljanai / fellegvárban tartottak fogva a császáriak”.

 

Kobarid (Caporetto)

A lélegzetelállító szépségű Soča-völgyben fekszik az a kisváros, amely gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. Kobarid múltjának legfontosabb eseménye az I. világháborúhoz kapcsolódik, amikor a németek által támogatott osztrák-magyar csapatok áttörték a város védvonalát (1917. október 24-én). A váratlan támadás az olasz fronton az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legsikeresebb világháborús hadműveletének bizonyult, miközben mindkét oldalon több tízezer katona vesztette életét, köztük sok magyar is.

A város történelmének egyik legtragikusabb eseményéről az 1993-ban a legjobb európai múzeumnak megválasztott Kobarid Múzeum átfogó és érdekes tárlata mesél a látogatóknak.

A város körüli történelmi ösvény pedig 5 km hosszan kalauzol végig a múlt lenyűgöző és tanulságos fordulatain.

https://rozettatours.hu/termek/iskolas-csoportok-szlovenia/