Gyerekprogramok Kis-Lengyelországban

A Wawel sárkánya, a Mária-templom, a Wieliczkai Sóbánya, tutajozás a Dunajecen vagy egy-egy hegyvidéki kirándulás biztosan örömet okoz a gyerekeknek, minden korosztály megtalálja a neki való programot, melyből nincs hiány Kis-Lengyelországban. Van itt számos különféle tematikus park, kötélpálya, vidámpark, oktatóközpont vagy szabadtéri szórakozási lehetőség.

Elsősorban a családi élményparkokat említhetjük, amelyeket méltóképpen képvisel az Energylandia, valamint a „Vágyak Világa” Miniatúra-park és az Inwałd Erőd.

A Zatorban található Energylandia Lengyelország legnagyobb és legmodernebb vidámparkja. Különböző övezetekre oszlik, amelyekben mindenki megtalálja a neki való szórakozást. A legfiatalabbakra teljesen biztonságos körhinták és kisautók várnak, a legbátrabbak tetszését pedig minden bizonnyal elnyerik az itteni hullámvasutak, köztük a SPEED – a legmagasabb és leggyorsabb watercoaster a világon. A nyári szezonban egy vízi vidámpark is rendelkezésre áll. Ezenfelül a park területén rendszeresek a kaszkadőr-bemutatók és az előadóművészek fellépései is.

Inwałd ugyanakkor az a hely, ahol csodák történnek, miközben az idő egy pillanatra sem áll meg. Csak ebben a parkban lehet egyidőben ellátogatni Párizsba, belecsapni egy Tyrannosaurus Rex tenyerébe, megismerni a középkori szokásokat, különleges országokat bejárni egy kisvonattal, vagy épp sétálgatni egy olyan kertben, melynek virágai egy hatalmas képet alkotnak. Inwałd egy 5 tematikus parkból álló komplexum, amely kivételes szórakozást és számos meglepetést ígér. A vendégeket egy Miniatúra-Park, a Dinoland, az Inwałd Erőd, a Póni Miniállatkert és a II. János Pál Kert várja, melyekben összesen több mint 70 attrakciót találunk.

A fergeteges szórakozás után eljön a tanulás ideje. Rengeteg olyan helyszínt kereshetünk fel, ahol a gyerekek számos érdekes dolgot tanulhatnak meg. Az oktatási központok lehetővé teszik a legkisebbek számára, hogy szabadjára engedjék képzeletüket, tapasztaljanak, kísérletezzenek, megfigyeljenek és az így megszerzett élményeknek köszönhetően a tanulás hatalmas élménnyé váljon.
Ennek egyik legjobb bizonyítéka a számos tematikus részre osztott Zatorland. Az első szektor a dinoszauruszoké. Az itt található fák közé helyezték el ezeknek a kihalt hüllőknek a mozgó modelljeit. A Rovarparkot gigászi modellek töltik meg (többek közt egy hangyaé és egy skorpióé). A Mitológiai Parkban bemehetünk a trójai faló belsejébe, tavon csónakázhatunk, miközben görög és római istenekről szóló történeteket hallgathatunk. Könnyed szórakozást pedig az itteni vidámpark nyújt.

A Klecza Dolna helyiségben található Apilandia Lengyelország egyetlen olyan helyszíne, amely komplex módon hozza közelebb a látogatóhoz a méhek életét és titkait. Mint ahogy az egy modern központtól elvárható, multimédiás technológiában és interaktív kiállításokban bővelkedik. Kínálatában szerepelnek méhész foglalkozások és egy oktatókaptár meglátogatása is. Egy másik gyönyörű rovarcsoport – a pillangók – életének titkait a bochniai Arthropoda Lepkemúzeumban ismerhetjük meg. Ez az ország legnagyobb pillangókiállítása, több mint 5 ezer, az egész világból származó nappali és éjjeli lepkével, valamint más ízeltlábúakkal – bogarakkal, kabócákkal, imádkozó sáskákkal, skorpiókkal, poloskákkal, pókokkal és több mint 250 millió éves trilobitákkal.

Különlegesek azok az intézmények is, ahol a gyerekek aktívan vehetnek részt foglalkozásokon, élő történelemórákon és különböző bemutatókon. Ilyen típusú gazdag kínálatot nyújt a Ponty-völgy Ökomúzeum Zatorban, amely „élő” természeti, történelmi és kulturális örökséget mutat be. Mindezt kivételes módon teszi: nem a tárgyakat zárja tárlókba, hanem az érdeklődőket hozza szinte karnyújtásnyira a látnivalókhoz. Érdekes lehetőség a gyerekek számára a kosárfonó foglalkozásokon való részvétel Andrzej Żwawa keze alatt Zatorban, vagy maguk kipróbálása keramikusként Renata Skorczyńska műhelyében Witanowicében. Számos különböző témájú, a helyi sajátosságokat is bemutató foglalkozásokat szerveznek a Könyvhombárban (Spichlerz Książki), Brzeźnicában. További érdekes lehetőség a krakkói Obwarzanek Élő Múzeum. Az itt szervezett kiállítások kimeríthetetlen forrásai a Krakkóhoz köthető történelmi ismereteknek és a fonott tésztagyártás különleges folyamatának, melyek 600 éves múltra tekintenek vissza. Ez a gyűrű alakú tészta egykor jelen volt a királyi udvar asztalán is a Wawelben, sőt egyesek azt állítják, hogy már a waweli sárkány is evett belőle. A múzeumban bárki maga is elkészítheti ezt a különlegességet. Kipróbálhatják ügyességüket azok is, akik ellátogatnak a krakkói Üveg- és Kerámiacentrumba (Lipowa 3). Ez az egyetlen műhely Kis-Lengyelországban, ahol üvegfúvó csőbe belefújva bárki próbára teheti erejét az üveggyártó szakmában. Betekinthetünk a hivatásos üvegformázók és kézművesek műhelymunkájába is. A centrumhoz tartozik egy múzeum és egy üveg- és kerámia galéria.
Megvolt a szórakozás és a tanulás, itt az ideje egy kis mozgásnak. Érdemes felkeresni az ABlandia kötélpálya-parkokat Rytroban és Krościenko nad Dunajcemben. Mindegyik mind magasság, mind nehézség szempontjából változatos pályát kínál. A rytroi park fő attrakciója a BigSwing, vagyis az Óriás Inga, ahol a bátor jelentkezőket 20 m magasra emelik fel, majd egy szakadék felett lengenek az inga pályájának megfelelően. A Krościenko-i pálya legnagyobb látványossága ugyanakkor az Erő Tornya: egy 18 méteres szerkezet, amelyben számos különféle attrakció, egy lógó létra, valamint egy drótkötépálya és egy akadálypálya várja a látogatókat.

Egy séta a fák csúcsai közt vagy akár a felhők közt is – ez Krynica-Zdrój számos turista csalogatójának egyike. A 49,5 m magas Kilátótorony egy különleges sétára hív a Jaworzyna Krynicka hegylánc erdeinek lombkoronájában. A csúcsra egy 1030 m hosszú, speciális, korlátokkal védett fa járda vezet fel. E különleges építmény szerkezete egyesíti a könnyedséget, a kecsességet és a szilárdságot, méghozzá egy egyedi építőanyag – az akácfa felhasználása révén. A szórakozásra és tanulásra gondolva, az ösvény mentén 15 interaktív installációt és táblát helyeztek el, amelyek közelebb hozzák a látogatóhoz a régió kultúráját és természeti értékeit.

 

Diákutak, osztálykirándulások Lengyelországba:

Történelemóra a helyszínen