Kazimierz Dolny – a lengyel reneszánsz ékköve

A Visztula partján fekvő festői szépségű Kazimierz Dolny Lengyelország egyik legszebb városa, amely gazdag történelmével, hagyományaival, építészeti remekműveivel büszkélkedhet. A „reneszánsz ékkövének” is nevezett kisvárosba érkezve valódi időutazásban lehet részünk.

A névadás kedvéért érdemes a korai történelmi időket felidézni. II. Kázmér lengyel fejedelem (Kazimierz Sprawiedliwy) adományozta a premontrei rendnek a területet a 12. században, ők nevezték el az adományozóról a települést Kazimierznek. A „Dolny” (vagyis: „Alsó”) ragadványnév csak később került mellé, hogy megkülönböztesse a szintén Visztula mellett, annak északi partján fekvő Kazimierztől (amely egykor önálló település volt Krakkó mellett).

A műemlékek sorából kiemelkedik a reneszánsz stílusban átépített, orgonájáról is híres plébániatemplom, a folyóparton a 16. és 17.  század fordulóján épült gótikus-reneszánsz gabonamagtárak, melyek a virágkorát élő gabonakereskedelem emlékei.

A keletről hozott gabonát itt rakták hajóra és a Visztulán szállították egészen Gdańskig. Onnan heringgel és egyéb tengerentúli áruval megrakott hajók tértek vissza. A kereskedelemből meggazdagodott város a 17. század végéig élte fénykorát. Ebben az időben épültek a a reneszánsz patríciusházak is.  Az egyik legszebb épület a fő téren álló, Mikołaj és Krysztof Przybył testvérpár háza (1615).

Festővárosnak is mondják, sok művész keresi fel kivételes adottságai miatt. A kis utcácskákban egymást érik a galériák. Érdemes felkeresni ezt a hangulatos városkát.

Lengyelországi ajánlataink:

Częstochowa-Varsó és a lengyel reneszánsz

Az újév köszöntése Krakkóban

Iskolás csoportok – Auschwitz

 

 

fot. L. Glogovsky

fot. Z. Borowski