Nedec vára – a legészakibb magyar vár

Kis-lengyelországi kirándulásaink nevezetességei közül nem maradhat ki a festői fekvésű Nedec várának (Niedzica) felkeresése.

A felső vár teraszáról nem mindennapi kilátás nyílik a környező tájra, a Dunajec folyó felduzzasztásával kialakított víztározóra és a folyó túloldalán található lengyel határvárra, Czorsztynra.

A Dunajec ezen szakasza határfolyó volt a történelmi Magyarország és Lengyelország között. A 14. században épült vár (eredeti neve Dunajec vára) határvédelmi erőd szerepét látta el magyar oldalon. Egykori tulajdonosai között megtaláljuk a Berzeviczy, a Drugeth, a Szapolyai, a Laski, a Horváth és a Salamon családot. Története során többször kifosztották, feldúlták a várat, de igazi ostromot sosem kellett kiállnia, ezért mára viszonylag épségben megmaradt.

Nedec vára sem maradhat legendák, izgalmas történetek nélkül. Ilyen volt az az esemény is, amikor az 1823-ra elkészült helyreállítást úgy ünnepelték meg, hogy három vármegyére szóló vigasságot rendeztek. Kétszáz vendég mulatott napokon keresztül, és hogy emlékezetes maradjon a dáridó, búcsúzóul – régi szokás szerint – még rávertek egy lapáttal minden vendég hátsó felére is.

A várlátogatás élményét fokozhatjuk a közelből induló tutajtúrával is. A Pieninek-hegység szorosán keresztül, a sekély, de sebes sodrású Dunajecen felejthetetlen kalandban lehet része annak, aki ellátogat ide.