Krakkó karácsonyi hagyománya

A lengyel Karácsonyi és Adventi időszak sok szép hagyománya közül kiemelkedik a krakkói Betlehem építő verseny (Konkurs Szopek Krakowskich), amelyet minden év december első csütörtökén – idén december 5-én – rendeznek meg.  Krakkó Fő terén, a híres lengyel költő Adam Mickiewicz emlékműve körül gyűlnek össze a verseny résztvevői, hogy bemutassák a gazdagon díszített, színes Betlehemeiket. Ezek Jézus születésének színhelyét ábrázolják, de a hagyományos betlehemi jászol típusától eltérően az alkotások elemei a leghíresebb és legfelismerhetőbb krakkói épületeket, vagyis a Mária-templom és a Wawel katedrális tornyait, kupoláit, a Posztócsarnokot, a Flórián-kaput vagy a Barbakánt mintázzák.

Története a 19. századra nyúlik vissza. Kezdetben kézművesek, főleg ácsok készítették őket a téli hónapokban, hogy az építési szezonon kívül elfoglalják magukat és némi bevételre tegyenek szert. Később a kisebb, eladásra készített darabok mellett nagyobbakat is építettek, amelyekkel házról-házra jártak. 1937-ben rendezték meg az első versenyt, hogy ezt a különleges és egyedülálló karácsonyi hagyományt életben tartsák. A krakkói Betlehem hagyománya 2018-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára.

Aki lemaradt a bemutatóról, a pályaművekből rendezett kiállítást megtekintheti a Krakkói Történeti Múzeumban 2020. februárjáig.

fot. Jakub Porzycki