Lengyelországban különlegesen ünnepélyes időszak a Karácsony

A Karácsony kétségtelenül az év legnagyobb és legjobban várt ünnepe. Minden országnak megvannak a maga tradíciói és szimbólumai, de Lengyelországban különlegesen ünnepélyes időszak a Karácsony – meghitt, családi ünnep. A Jézus születésének ünnepéhez kötődő hagyományokat generációk óta nagy tiszteletben tartják, amelyek nélkül a legtöbb lengyel nem tudja elképzelni az ünneplést.

ELSŐ CSILLAG

A lengyel hagyomány szerint a Szentestén (Wigilia) elfogyasztott vacsora kezdete egybeesik az első csillag megjelenésével az égen. Ez egy szimbolikus utalás a betlehemi csillagra, amely a három napkeleti bölcsnek jelent meg és jelezte Jézus születését.

OSTYATÖRÉS (Opłatek)

A Szenteste hagyományosan ostyatöréssel kezdődik. Az ostyát szétosztják és megtörik, közben jókívánságokat osztanak meg egymással a családtagok. Ez a szertartás lehetővé teszi a család számára, hogy megbékéljenek és megbocsássanak egymásnak.

KARÁCSONYI VACSORA

A karácsonyi vacsora mennyisége eltérő lehet Lengyelország különböző régióiban és a családi hagyományoktól függően, de általában jellemző, hogy az asztalon 12 különböző étel van. A lengyel konyha fő karácsonyi étele a hal, különösen a ponty. Ezen kívül a céklaleves (barszcz czerwony), a gombaleves, a káposzta, a pierogi sem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Az egyik hagyomány szerint minden ételt meg kell kóstolni, hogy egész évben boldogok lehessünk.

SZÉNA

A karácsonyi asztal elkészítésekor a fehér asztalterítő alá szénát tesznek. Ez a jászol szimbóluma, amelybe Jézus feküdt születésekor. A fehér terítő pedig az oltár jelképe.

ÜRES HELY AZ ASZTALNÁL

A karácsonyi asztalnál egy helyet üresen hagynak, amelyet a váratlan vendégnek tartanak fenn, de felidézheti azoknak a szeretteiknek az emlékét, akik nem tölthetik az ünnepet a családdal.

KOLENDÁK ÉNEKLÉSE

A vacsorát követően karácsonyi énekeket énekelnek és a családtagok megajándékozzák egymást.

ÉJFÉLI MISE (Pasterka)

A lengyel Szenteste az ünnepi éjféli misén való részvétellel ér véget, melyen a legkisebbtől a legidősebbig mindenki részt vesz. Sok lengyel szerint ez az egyik legszebb karácsonyi hagyomány, hogy Szenteste vacsora után az egész család elmegy a templomba.

Lengyelország fatemplomairól itt olvashat!

Lengyelországi ajánlataink:

Kazimierz Dolny – a lengyel reneszánsz ékköve

Iskolás csoportok – Auschwitz

Częstochowa-Varsó és a lengyel reneszánsz